2016. 12.

Tavasz a télben - Mérlegen a csok

A fehér civilizációt sújtó demográfiai tél közepette Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy megálljt parancsoljon a népességfogyásnak. A bőkezű családtámogatási rendszer kiépítése s az annak koronájaként 2015 júliusában bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok lassan meghozza első eredményeit.

Magyar üstökös az égen

2011-ben jött létre Kecskeméten a kisrepülőgépek gyártásával foglalkozó Magnus Aircraft. Azóta immár tizenkét kisgépük repül szerte a világban, és nemrég kötöttek egy 1200 repülő szállításáról szóló szerződést egy kínai vállalattal. A világon először fejlesztettek elektromos repülőgépet, amely alap műrepülésre is alkalmas.

Túlélők

Budapesti platán lett az év fája


A világ legidősebb élőlényeiről lesz szó. A történelem szemtanúi és túlélői ők, szinte az összes vallásban jelképes jelentőséggel bírnak, mert összekötik a földet és az eget.
 

Már azt is megnyugtató, ha lakásból figyelhetjük, ahogy a nyári szellő táncra bírja az ablak előtt álló nyárfa leveleit. A cseresznyefák virágai is gyönyörködtetik a szemet tavasszal, szépségük ünnepet teremtett: a japán hanami szó virágnézést jelent. A fák gyümölcsöt hoznak, árnyékot adnak, a hársfa nehéz illata bejárja a környéket, nem beszélve az eső utáni, hegyeket belengő fenyőillatról. A zöld tengernyi árnyalata hullámzik az erdővel borított tájban, az ősz ragyogása pedig beborítja és megszépíti a legmocskosabb utcákat is a városban. Kahlil Gibran, huszadik századi libanoni–amerikai költő azt írta a fákról: „költemények, amelyeket a Föld ír az égre. Mi kivágjuk és papírrá alakítjuk őket, hogy megörökíthessük az ürességünket.”

Város a városban

Díjeső a Corvin-negyednek


Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, a fővárosi Corvin sétány ma már számos elismeréssel, köztük a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díjaként emlegetett Urban Land Institute „Global Award for Excellence” díjával büszkélkedhet. Legutóbb októberben a Corvin Corner irodaépülete nyerte el a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíját.