Országépítés

Kell a víz


A klímaváltozás már nem a jövő, hanem a jelen kihívása. Az időjárási szélsőségek egyre gyakoribb kilengései drámai erővel figyelmeztetnek erőforrásaink takarékos és gondos megóvása iránti felelősségünkre. Hazánk vízpolitikai kitettsége jelentős, ezért nem mindegy, miként bánunk a rendelkezésre álló vízzel. A jövő vízgazdálkodásának érdemes alkalmaznia a mára feledésbe merült régi, bevált megoldásokat.

A tudomány háza

Túlzás nélkül mondható, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzet összefogásának legszebb jelképe. Épülete és intézményrendszere olyan korban született, amikor a nemzet nagyjai felismerték, hogy az ország felemelkedése csak a tudomány által lehetséges. Ez ma sincs másként.

Tavasz a télben - Mérlegen a csok

A fehér civilizációt sújtó demográfiai tél közepette Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy megálljt parancsoljon a népességfogyásnak. A bőkezű családtámogatási rendszer kiépítése s az annak koronájaként 2015 júliusában bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok lassan meghozza első eredményeit.

Gyógyvizek hazája

Budapest, a fürdőváros. Magyarország, a gyógy­vizek hazája. Ma már természetesnek vesszük ezeket a fordulatokat, valójában azonban nagyon sok munka kellett hozzá, hogy a semmiből többször is felépítsék a magyar gyógyfürdőkultúrát. A gyógyvizek tünetmentesítő eredményeire ma már jóval kevesebb betegség esetében van szükség, az utóbbi évtizedekben ugyanakkor tudományosan is sikerült igazolni a kúrák hatásmechanizmusát. A fürdőhelyek ma már egyre célzottabb betegségtípusokra kínálnak megoldást, s a hagyományos német ajkú vendégkör mellett az oroszokat is vonzzák.

Tündérpalota a Duna partján

A polgárosodás és a nemzetté válás központi helyszíne, az első népképviseleti országgyűlésnek és a nemzet új fővárosa születésének otthona, múltjának gazdagságán keresztül megismerhetőek a magyar nemzet utolsó évszázadainak eseményei is. A Pesti Vigadó 2014 óta már nemcsak régmúlt idők emléke, hanem újra a köztünk élő történelem jelképe, amely eredeti funkciójának megfelelően a társasági élet központjává vált.

Gasztronómia

Mi a streetfood őse? Miért lett a modern ember moho sapiens? És vajon a csúcsgasztronómia csupán az elködösült tekintettel kóstolgató sznobok kényes ízlésének kielégítésére szolgál, vagy lehet netán szakmai, sőt társadalmi haszna? Nagy ívű gasztrosétánk korokon, tájakon, kulináris műfajokon át vezet, az ősember barlangjában pislákoló tűztől a modern ember fehér abrosz felett elköltött vacsorájáig. No és persze az öreg kontinens országai között zajló séfbajnokságon, a Bocuse d’Oron aratott magyar győzelemig, aminek árnyékában azt is megvizsgáltuk: hol tart a kulinária ügye Magyarországon?

Kastélyország

Nehéz sors jutott a Kárpát-medence kastélyainak: szinte egy sem akad, amely ne szenvedett volna súlyos károkat a pusztító háborúk vagy épp a néha még pusztítóbb békeévek alatt. Sok értékes épület mára végképp semmivé lett, de ami megmaradt, arra immár becses, mego˝rzendo˝ örökségünkként tekint a kormányzat. A megújításról a Nemzeti Kastélyprogram gondoskodik.
 

A régi Győr – ma

Győr, Kelet s nyugat közt állj hazámba, kedves őr.
Kosztolányi Dezső


Értéktár - Kincsek, amik már biztosan itthon maradnak

 

Viharban született a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja. Az emberek azonban lassan megértik, hogy valójában az ország gazdagításáról, kulturális örökségünk megmentéséről van szó.
 

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed varázslatos mikrovilága egyesíti magában a magyar ipartörténet egy kiemelkedő korszakát, egy igen tehetséges, és pár lépéssel a kortársak előtt járó, különleges család történetét, miközben kulturális színtér is, amelyben ott a lehetőség, hogy a város összművészeti inkubátorává, kulturális motorjává váljon.